Marka tescili, firmanızın ticari itibarının korunması ve ekonomik kayıpların önlenmesi için elzem bir işlemdir. Markanız sizin bir dizi emeğinizin ürünü olarak ortaya çıkmış ve firmanızı temsil eden işaretlerin bütünüdür. Tescil edilmemiş bir markaya özgü işaretler başka firmalarca kopyalanabilir, sizin markanızın taklit ürünleri piyasaya sürülebilir, taklit edilen ürünleriniz ve markanız açısından bir ticari itibar kaybı yaşanabilir ve bu işlemler karşısında hukuki yollara başvurmak istediğinizde tescilli markanın yararlandığı korumadan yararlanamazsınız. Oysa ki tescilli bir marka sahibi olmanız halinde;

  • Başkalarının sizin markanızı kullanmasını engellersiniz.
  • Taklit edilen ürünlerin toplatılmasını, kötü niyetli kişilerin bu faaliyetlerden men edilmesini sağlayabilirsiniz.
  • Ticari itibarınızı artırır, müşteri nezdinde şirket ve ürün algınızı iyileştirir ve korursunuz.
  • Faaliyetlerinizin ve tanınırlığınızın artması sonucu doğal olarak ortaya çıkabilecek franchise gibi isim hakkından gelir elde etme fırsatlarından yararlanabilirsiniz.
  • Markanızın izinsiz kullanılması halinde kötü niyetli kişilerden tazminat talep edebilirsiniz.
  • Müşterilerinizin algısında şirketinizin kurumsallığı ön plana çıkarırsınız.
  • Yurtdışı pazarlarda rekabet avantajı ve hukuksal korunma sağlarsınız.

 

Marka tescili size bu faydaları sağlamasının yanı sıra uğrayacağınız hak kayıplarını da engeller. Marka tescili yaptırmadığınızı ve size ait markanın başkalarınca tescil edildiğini düşünelim. Marka tescilinin sağladığı hukuklar korumalar nedeniyle markanızı kullanamayabilir, yaptırımlarla karşılaşabilir, tazminat ödemek ve web sitenizi devretmek zorunda kalabilirsiniz. Yaşadığınız hak kayıplarının yanı sıra ticari itibarınız zedelenebilir.

Marka tescili aslında fikri varlığınızın( tıpkı evinizin tapu kütüğüne kaydedilmesi gibi) bir sicile kaydedilmesini sağlar. Bu sayede onun üzerinde yapılan işlemler ve kime ait olduğu gibi bilgiler kolayca ulaşılabilir hale gelmektedir. Bu nedenle marka tescili herhangi bir uyuşmazlıkta markanın size ait olduğunu ispatı için en önemli delildir.

ARA