Logo Tescil
Şirketler markalarının, ürün veya hizmetlerinin tüketicinin zihnindeki kalıcılığını artırmak ve tüketiciye bilgi vermek için logo kullanırlar. Logo, ürün veya hizmetleri diğer şirketlerin ürettiği ürün veya hizmetlerden ayrıştırmak için en ideal yollardan birisidir. Ancak logo tescili ve amblem tescili yapılarak kullanılan logonun fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması gerekir. Bu yazıda logo nedir, logo tescili nedir, logo ve amblem arasındaki farklar nelerdir, logo tescil belgesi nedir, logo tescili neden önemlidir, logo tescil başvurusu nasıl yapılır, logo tescil ücreti ne kadar, logo tescil için gerekli evraklar nelerdir sorularını cevapladık.
Marka tescili yaptırmak istiyorsanız, marka tescilinin önemi ile ilgili daha detaylı bilgilere yer verdiğimiz “Marka tescili nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz. Marka tescilinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi almak için “Marka tescil nasıl yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Logo Nedir? Logo Tescili Nedir?
Logo, markaların ürün ve hizmetleri ile ilgili tüketicilere bilgi aktaran marka sembolleridir. Dolayısıyla logo, bir marka sembolü olarak markanın imajından izler taşımalıdır.
Logo tasarımı, şekillerden, renklerden ve yazı karakterlerinden oluşur. Kullanılan şekiller, renkler ve yazı karakterleri markanın ruhunu ve karakterini yansıtır. Ancak logo tasarımı yaptırılırken logonun özgünlüğüne de önem verilmesi gerekir. Ayırt edicilik önemli bir faktördür.
Marka ve logo tescili sınai haklar arasında yer alır. Marka korumasını sağlamak için logo tescili yapılmalıdır. Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TPE, Türk Patent Enstitüsü) yapılan logo başvurusu, markanızı tanımlayarak sektördeki rekabet gücünüzü artırır.
Amblem Nedir? Amblem Tescili Nedir?
Amblem, harflerden, şekillerden ve renklerden oluşan kurumsal kimlik parçasıdır. Markanın hedef kitlesine marka, ürün ya da hizmet hakkında bilgi aktarır. Logo gibi amblemde de özgünlük ve ayırt edicilik önemli unsurlar arasında yer alır.
Amblem tescili ile markanın fikri ve sınai hakları koruma altına alınır. Böylece markanın uğrayabileceği maddi ve maddi olmayan zararlardan korunması sağlanır.
Logo ve amblem anlam yakınlıkları sebebiyle en çok karıştırılan marka işaretleri arasında yer alır. Marka işaretleri hakkında daha detaylı bilgi almak için “Marka işaretleri nelerdir?” içeriğine göz atabilirsiniz.
Amblem ve Logo Farkı Nedir?
Amblem ve logo en çok karıştırılan kavramlar arasında olması sebebiyle amblem tescili ve logo tescili için amblem ve logo arasındaki farklılıkların belirtilmesi faydalı olacaktır.
Amblem ve logo, ayırt edicilik sağlayan tasvir edici marka işaretleri arasında yer alır. Marka tescili sürecinde marka tescilini kolaylaştıran kurumsal kimlik ögeleridir.
İkisinin de ortak noktası markanın hedef kitlesine marka, ürün veya hizmet hakkında bilgi vermeleridir. Logo, amblem ile marka adını da içerir. Ancak amblem marka ismini içermez. Aşağıdaki görsel logo ile amblem arasındaki ilişkiyi daha iyi açıklamaktadır.
Logo Tescil Belgesi Ne İşe Yarar?
Logo tescil belgesi ile ifade edilmek istenen aslında logo ya da amblem tescili başvurusunun ardından marka mülkiyetinizi ve haklarınızı belgeleyen marka tescil belgesidir. Marka tescil belgesi (logo tescil belgesi) edinilerek marka logosunun kişiler veya kuruluşlar tarafından kullanılması engellenir. Böylece markanın fikri ve sınai haklardan doğan maddi ya da maddi olmayan zarara uğraması riski azalır. Ayrıca marka tescil belgesi işletmenin prestijini olumlu olarak etkileyerek markanın rekabetçi pazarlardaki rekabet gücünü artırır.
Marka tescil belgesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “Marka Tescil Belgesi” içeriğini okuyabilirsiniz.
Logo Tescili Neden Önemlidir?
Logo tescilinin ve marka tescilinin marka haklarını koruduğundan bahsetmiştik. Konuya örnek olarak Louis Vuitton vakası verilebilir. Uluslararası ticari marka ihlali örneği olan Louis Vuitton vakasında Güney Koreli bir kızarmış tavuk restoranı hem isim ihlali hem logo ihlali ile gündeme geldi.
Louis Vuitton isim ihlali ve logo ihlali oldukça açık. Kızarmış tavuk satan restoran isim ihlaline ek olarak promosyon ürünlerinde logo ihlali yaptığı için mahkeme tarafından ek olarak 12 bin 500 dolar daha ceza verildi.
Görüldüğü üzere logo tescili ve amblem tescili yapılmadığı durumlarda markalar hem maddi hem de maddi olmayan zararlara uğrayabilir. Bu sebeple marka tescili uzman marka vekilleri eşliğinde mutlaka gerçekleştirilmelidir.
Logo Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?
Logo tescili, firma tescili, bireysel veya kurumsal marka tescili gibi isimlerle bahsedilen marka tescili, ilgili marka tescili sınıflarının seçilmesinden sonra Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan marka tescil başvurusu ile yapılmaktadır.
Tescil ile ilgileniyorsanız, marka tescil sınıflarını inceleyerek marka serüveninize başlamak için “Marka Tescil Sınıfları” içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Logo Telif Hakkı Nasıl Alınır?
Logo patent alma ve logo tescili sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında iki faktör geliyor:
- Markanın tescil sınıfları doğru tespit edilmelidir.
- Markanın ihtiyacı olan koruma kapsamı doğru tespit edilmelidir.
Tescil başvurusu yapılırken markanın geçmişi ve geleceği doğru bir şekilde analiz edilerek tespit edilen doğru ihtiyaçlara odaklanılmalıdır. Logo tescili yapılırken kapsamlı araştırma yapılmaması durumunda marka taklit riski yükselir. Özellikle marka tescil süreçlerinde uzman marka vekilleri aracılığıyla bu işlemlerin sürdürülmesinde fayda vardır.
Logo Tescil Ücreti Ne Kadar?
Logo tescili markayı 10 yıl için belirlenen marka sınıflarında koruma altına alır. Logo tescili ücretleri marka tescil sınıfı ücreti ve marka tescil belgesi ücretinden oluşur. Marka tescil belgesi ücreti sabittir. Ancak marka tescil sınıfı ücreti başvurulan marka tescil sınıfı sayısına göre değişiyor.
Logo Tescil İşlemleri Nelerdir?
Türk Patent ve Marka Kurumu’na logo tescil başvurusu yapılmasının ardından logo tescil başvurusu kurum tarafından değerlendirilerek onaylanması durumunda Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanıyor.
Marka benzerlik araştırması ile başlayan süreçte logo tescili için gerekli evraklar hazırlanır. Hazırlanan logo tescil için gerekli evraklar Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TPE) ulaştırılır. Logo tescil başvurusunun Türk Patent ve Marka kurumuna yapıldığı an itibariyle marka koruması başlar. Logo tescil başvurusu işlemleri aşağıdadır:
- Markanın şekilsel olarak ön incelemesinin yapılması
- Markanın esas, hukuki ve benzerlik açısından incelenmesi
- Resmi Marka Bülteni’nde ilan ve askı süresi
- Marka tescil belgesi aşaması
Logo Tescil İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Logo tescil sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlanması için logo tescili için gerekli evraklar eksiksiz olarak hazırlanmalıdır ve Türk Patent ve Marka Kurumu’na ulaştırılmalıdır. Aksi halde logo tescili başvurusu başarıyla sonuçlanmayacaktır. Logo tescil için gerekli evrakların hazırlanmasında uzman marka vekilleri süreci takip eder.
Şahıs başvurusunda logo tescil için gerekli evraklar:
- Kimlik belgesi fotokopisi
- Belirlenen logo örneği
- İmzalı vekaletname
Firma başvurusunda logo tescil için gerekli evraklar:
- Vergi levhası örneği
- Belirlenen logo örneği
- İmzalı ve kaşeli vekaletname